Говорете и решете – смяна на щрангове

За смяна на щранговете в старите жилищни кооперации трябва да се говори сериозно на общо събрание на всички собственици на жилища, защото щранговете са обща собственост. Тяхната смяна не търпи отлагане, защото старите метални тръби са корозирали, а това води със себе си много лоши последствия – влошено качество на водата, проблем с отпадните води и най-вече има опасност от наводнения заради видимите шупли по тръбите.

Всичко това създава неспокойствие в домакинствата и решението е смяна на щранговете. Когато се реши на общото събрание да се направи този ремонт, то изпълнението му е лесна работа. За целта е достатъчно да разгледате предложенията в интернет на различните фирми за ВиК услуги. Избраната от вас фирма ще ви насочи към необходимите тръби, свързващи елементи, кранове. Обикновено се предпочитат полипропиленови тръби, защото те са с добри показатели. Цената им също е изгодна. Тези тръби са леки, с гладка повърхност, не корозират и лесно се работи с тях.

Препоръчително е да се направи цялостна смяна на тръбите от абонатната до последния етаж, за да работят всички системи безупречно. При тази смяна фирмите предлагат отстъпки заради големия обем работа. Така вие ще платите по-ниска цена. Освен това този ремонт ще приключи в рамките на един работен ден и вие ще останете за малко без вода и невъзможност да ползвате канализацията. При това в един ден ще се приключи с прах и шум. След смяната на щранговете работниците ще почистят и извозят всички отпадъци.

Ползите от тази ваша инвестиция ще са големи – ще намалите сметките за водата, ще имате нормална вода и за последните етажи, а завинаги ще забравите за опасността от наводнение. С една дума казано ще си осигурите комфорт в апартамента.

Смяна на щранговете може всеки да си направи в собственото жилище, но ефекта не е същия. При самостоятелна смяна трябва да предупредите домоуправителя, за да бъде спряна водата. Необходимо е да помолите съседите над вас да не ползват канализацията, за да си свършите работата. Задължително смяната на тръбите да се направи от професионалист, за да се осигури стабилна връзка на новите тръби със старите на съседите.

Share This Post