Смяна на щрангове – можем и сами

Неприятните последици от старите корозирали щрангове в жилищните сгради са на лице – влошено качество на водата, забавено движение на отпадните води, а опасността от наводнение е все по-реална. За да се преодолеят тези проблеми е наложителна смяна на щранговете. За да бъдат получени нужните добри резултати трябва да се сменят всички хоризонтални и вертикални тръби в кооперацията. Говорим за тези, които свързват абонатната с всеки апартамент до последния етаж. Поради факта, че щранговете са обща собственост, трябва на общо събрание на собствениците да се реши започването на ремонта.

Разбира се, това да се напише е много лесно, но не така е на практика. Именно заради несъгласието между съкооператорите тръбопроводите са в това лошо състояние. Причини много и различни се изтъкват – няма време, няма пари, ама зашо да го правим и ред неоснователни аргументи. При липса на единомислие, варианта е отговорните собственици да направят смяна на щранговете, преминаващи през апартамента им.

За качествена смяна на тръбите е нужно да се ползва професионалист. Проблем основно създават металните щрангове, защото са много тежки и трябва внимателно да се отстранят. Рязането в горния и долния край трябва да става на определено разстояние, за да се запазят съседските тръби, с които ще се направи връзката. Особено трудно е отрезът да бъде равен, което е гаранция за добра връзка между стара и нова тръба.

Отговорен момент при смяна на щранговете е изборът на новите тръби, поради голямото разнообразие от предложения. Всеки вид тръби е със своите плюсове и минуси. За сега най-масово се използват тези от полипропилен. С тях се работи лесно, леки и гладки са. Не корозират, а това им осигурява дълъг срок на ползване. Желателно е всички допълнителни елементи за връзка и разклонения да бъдат от същия производител. Към всеки кран ще бъде поставен спирателен кран, който е така необходим при възникнал проблем.

Хубавото е, че фирмите за ВиК услуги разполагат със собствен транспорт и в края на смяната на щранговете ще бъдат почистени и извозени всички строителни отпадъци и старите метални тръби. Така собственикът на жилището ще заплати услугата, но това е инвистиция в неговото спокойствие и уют в дома.

Share This Post