Какво представляват кредитите и какво можете да купите с тях?

  Можете да купите всичко с пари назаем. Но условията за възвръщаемост за различните видове заеми ще се различават. Банката издава средства за специфични нужди. В повечето случаи дори не виждате тези пари: кредитната институция незабавно ги превежда на продавача. Когато става въпрос за големи заеми, банката може да поиска обезпечение и първоначално плащане.

Ипотечно кредитиране

  Този вид заем често се нарича просто ипотека, но това не е напълно вярно. Ипотеката е форма на залог, при която длъжникът притежава и използва имота, но кредиторът може да го продаде, ако са нарушени задълженията по договора за заем. Една от най-често срещаните форми на ипотечно кредитиране е закупуването на недвижим имот на кредит, който ще бъде обезпечение.

С помощта на ипотечно кредитиране можете да закупите:

  • апартамент в нова сграда или на вторичния пазар;
  • къща;
  • поземлен имот;
  • вила;
  • гараж;
  • търговско дружество.

  И списъкът с обекти за ипотека не се ограничава до това. Например, можете да вземете заем за строеж на къща, като ипотекирате парцел или право на отдаване под наем. При закупуване на жилище на кредит в Държавния регистър на правата върху недвижими имоти е посочено, че обектът е заложен. Можете да премахнете тежестта след изплащане на заема. Преди това собственикът на имота не може да сключва сделки с него без знанието на банката.

Заем за кола

  Това е специален заем за покупка на превозно средство, при който колата остава в залог пред банката. И за да няма длъжникът изкушението да продаде колата, заглавието се съхранява във финансова институция. Можете да вземете документа, когато заемът бъде изцяло погасен.

Заем за образование

  Целта на заема е ясна от името: парите отиват за заплащане на обучение и обикновено говорим за университети. Условията за кредит обаче могат да варират драстично. Някои банки дават заеми на студенти. В този случай, докато учи, длъжникът плаща само лихви за използването на пари; той ще започне да погасява основния дълг след получаване на дипломата.

  Някои финансови институции избират да не поемат рискове и определят по-ниска възрастова граница за кредитополучателя. Например, може да е на 21 години. В този случай се предполага, че родителите на кандидата ще вземат заема.

Източник: www.stateaid-bg.org

Share This Post