Какво да направите, за да одобрят вашата ипотека?

  Банката лесно ще одобри ипотека за кредитополучател с милионен доход и богати поръчители. Но е много по -трудно за обикновен  човек, семейства с деца, хора с обикновена работна заплата. Понякога трябва да се борите, за да докажете на банката, че можете да платите ипотеката си.

Как банката решава да издаде ипотека?

  Преди да отпусне заем, банката ще провери дали сте надежден кредитополучател. да не изискват от вас целия набор от документи наведнъж и да не губят време за нежелани клиенти, банките първо вземат предварителни решения. В офиса или на уебсайта на банката попълвате въпросник с основна информация: паспортни данни, доходи, стаж, място на работа.

  Тези въпросници се обработват от специална кредитна програма, която оценява кредитните рискове според десетки параметри. Системата за оценяване анализира вашите данни (възраст, професия, доход, стаж, имот и т.н.) и изчислява дали ще можете да платите заема. Програмата автоматично филтрира клиенти, които не отговарят на изискванията на банката или имат повишен кредитен риск.

  За банката е по -лесно да откаже, отколкото да отпусне рисков заем. Програмата за оценяване взема решение автоматично въз основа на статистически данни. Тя може да ви откаже ипотека, дори и да няма искове срещу вас лично като кредитополучател.

Кой определено няма да получи ипотека?

  Колкото и да се опитваме вие ​​и аз, не всеки ще получи ипотека. Нито една банка няма да одобри заем:

  • хора под 20 или над 65 години ;
  • кредитополучатели без доходи: удостоверения за банкова сметка, извлечение от транзакции с карти, месечни плащания в размер на стотици хиляди рубли няма да убедят банката, ако не можете да предоставите официални документи, потвърждаващи доходите;
  • длъжници за други заеми, комунални услуги, издръжка, глоби;

Защо може да ви бъде отказана ипотека?

  Ако нещо не отговаря на системата за оценяване, ще ви бъде отказано без обяснение. Изискванията на различните банки към кредитополучателите могат да се различават по брой и подробности, но те са съгласни по основните моменти.

  • Несъответствие с изискванията, които банката поставя пред кредитополучателя. Най-често това е малък доход, недостатъчен трудов стаж или грешна възраст.
  • Лоша кредитна история. Банката може да предупреди дори за няколко пропуснати плащания с кредитни карти. Ако сте имали по -сериозни проблеми с плащанията или става въпрос за колектори, няма да можете да получите заем, докато не поправите кредитната си история.

Източник: Спешен Кредит

Share This Post