Какво трябва да знаете, преди да вземете заем за кола?

  Заемът за кола е целеви заем, парите от който могат да бъдат изразходвани само за закупуване на превозно средство. Можете да си купите както нова кола, така и употребявана.  Автомобилните заеми се отличават с няколко характерни черти.

Залог

  До изплащането на заема, колата ще остане в залог пред банката. Дотогава паспортът на автомобила най -често се съхранява в кредитна институция.

Скъпа застраховка

Съгласно закона, заложеното имущество трябва да бъде застраховано срещу рискове от загуба и повреда. В повечето случаи банките не се задоволяват с политика на OSAGO – те ще трябва да издадат КАСКО.

  Средно това увеличава размера на заема с 10%. От друга страна, ако колата не е била застрахована и е била открадната, кредитополучателят все пак ще изплати заема изцяло.

Кой издава заем за кола?

  Дори да кандидатствате за заем директно в автокъща, в отсрещния край, банката, с която подписвате споразумение, все още ви очаква. Кредитната институция може да постави свой представител директно в автокъща или да действа чрез брокер – посредник, който действа като свързваща връзка. Брокерите често изпращат заявления до няколко банки наведнъж и ви свързват с тази, която е готова да издаде заем. Но това не означава, че те избират най -благоприятните условия за клиента. Но най -вероятно ще трябва да платите за помощ.

Какво представляват заемите за автомобили?

  Има няколко вида кредити за автомобили. При избора ще трябва да се съсредоточите не само върху необходимите характеристики, но и върху условията, които са готови да ви предложат.

1. Класически – Регистрацията се извършва по стандартната схема. Правите искане до банката. Институцията проверява вашата платежоспособност, кредитна история и решава дали да ви даде заем или не. Процентите тук ще бъдат малко по-ниски, тъй като вашата съвестност като клиент ще бъде потвърдена.

2. Експресен заем – За регистрация са достатъчни 2-3 документа, решението за одобрение се взема бързо. Рисковете в този случай се компенсират с малко по -високи проценти.

3. Факторинг – Това е безлихвен заем с впечатляваща авансова вноска. Ако платите 50% от цената на автомобила или повече, останалата част от сумата може да бъде платена на вноски.

Share This Post