Голият овес – лечебен продукт, който трябва да знаете!

Голият овес и продуктите на негова основа са наистина лечебно средство. По отношение на съдържанието на незаменими аминокиселини и витамини, нито една зърнена култура не може да се сравни с овес.

История

В ненаучната, но обществено достъпна литература може да се намери твърдението, че „новият безфилмов сорт“ овес се е появил „в резултат на радикални стъпки в световното развъждане през последното десетилетие“. След като прочетат нещо подобно, читателите, които не са запознати с тънкостите на селекцията, могат да свържат създаването на гол овес с методите на биотехнологиите или генното инженерство и да го отнесат към така наречения ГМО. Без люспи овес няма нищо общо с това.

Всъщност голият овес не е нова култура. Той има дълга история в селското стопанство, която датира от 500 г. сл. Хр. В книгата си „Центрове за произход на културни растения“ Н. И. Вавилов (1926) пише: „… гол едрозърнест овес, генетично свързан с европейския култивиран овес, характеризиращ се с еднакъв брой хромозоми (42), лесно кръстосващи се с всеки други и еднакво реагиращи на паразитни гъби, характерни за Китай; тук е техният център на многообразието. Европа научи гол овес чрез Китай. “

В допълнение към китайския овес с голи зърна има дребнозърнести форми на непокрит овес, които се срещат като плевели в посевите на пшеница и ечемик и много рядко като култивирана форма в Северна Европа. Той се различава цитологично от китайския гол и олющен овес (A. sativa), имащ 14 хромозоми в своя генотип. Така че, голият овес като култура е известен отдавна; според съвременната класификация на рода Avena, той принадлежи към подвида Avena nudisativa

В процеса на развитие на земеделието, овесената култура, поради своята непретенциозност към условията на отглеждане, постепенно измества основните зърнени култури от районите, където те не могат да дадат стабилна реколта. Според статистиката през миналия век, само на територията на днешна Руска федерация, овесът е бил отглеждан на площ от около 20 милиона хектара, но сега общата площ под овес е малко над 10 милиона хектара.

Заедно със земеделието се развива и животновъдството: първоначално то е било примитивно, т. Нар. Народ, благодарение на генетичната си основа, е получило статут на научно. Този процес не е спестен от културата на гол овес. Благодарение на експедициите и значителните изследвания върху таксономията на овеса беше възможно да се събере значителна колекция от проби от гол овес, съхранявани във Всеруския институт по растително производство (VIR, Санкт Петербург, Русия). Всъщност в Руската федерация още през 80-те години на миналия век са създадени сортове гол овес, но поради ниския си добив в сравнение с олющените стандарти, те не са прехвърлени в производството. И едва в началото на новото хилядолетие в страните от бившия СССР те отново насочиха вниманието си към гол овес – развъдната дейност беше стартирана в Русия, Беларус и Украйна.

Здравословни ползи от голият овес

И така, какви са ползите от безфилмовия овес, който е насочил вниманието на учените, производителите и потребителите към тази култура? Голият овес е ценна хранителна и фуражна култура. Зърно гол овес съдържа всички незаменими за хората и животните аминокиселини. По своето количество овесеният протеин не отстъпва на пшеничния протеин и дори го надминава. Съдържанието на суров протеин (14,3-19,5%) в кариопсиса на гол овес е значително по-високо от това на олющените сортове (12,4-16,0%). Овесът съдържа незаменими аминокиселини и протеини. Фибрите (11%) имат голяма стойност: разтворими – предотвратяват колебанията в нивата на кръвната захар и имат тонизиращ ефект, и неразтворими – възстановяват чревната микрофлора. Овесените продукти имат най-високо съдържание на калории в сравнение с други зърнени продукти, доста богата на протеини и мазнини. И поради наличието на значително количество лигавични вещества, овесените продукти имат диетични свойства. Тези храни съдържат и много витамини – тиамин, рибофлавин, ниацин и редица микроелементи.

Източник: Всички рецепти – кулинарен свят

Share This Post