Как да вземете първия кредит и да не сбъркате: какво трябва да знаете, преди да се свържете с банката?

Защо хората взимат кредити? Има много причини. Например:

  • за закупуване на апартамент на ипотека
  • да си купя кола – с автомобилен заем
  • ако трябва бързо да намерите сумата за лични нужди (заплащане за обучение, почивки, сватби, лечение и т.н.)

  Ако вече сте взели пари назаем от банка, тогава тази статия няма да ви се стори много интересна – по -добре прочетете за това как да защитите парите си от измамници.

  Но ако планирате да теглите кредит за първи път, успокойте се. Ще ви кажем как да вземете първия заем в живота си правилно: не плащайте, не разваляйте кредитната си история и изберете банка, която ще ви даде пари при добра лихва.

Разбиране на основните термини

 Първото нещо, което е важно да разберете, е от какво се състои кредитът и какъв вид заем може да се нарече печеливш.

  • лихвеният процент е лихвата по заема; сумата, която ще трябва да плащате на банката месечно за използването на парите му
  • срок на заема – времето, за което вземате пари от банката и се задължавате да ги върнете с лихва
  • основната част на заема е сумата, която ще получите (с изключение на лихвени плащания, комисионни и други възможни плащания)
  • общата стойност на кредита – сумата на заема , състояща се от плащания по главницата, лихвени плащания и други плащания в полза на банката, предписани в споразумението
  • месечно плащане – сумата, която се основава на лихвения процент и която се задължавате да плащате на банката в съответствие с графика за плащане, посочен в споразумението

Къде да отида за кредит?

   Какво трябва да направите първо, ако решите да вземете кредит? Не бързайте да отидете направо в банката или да вземете заем, за който приятелите ви са ви разказвали. На финансовия пазар има много оферти и това, което е добро за един човек, не е задължително да е от полза за друг.

  Банката, в която получавате заплатата си, не е задължително да предложи най-печелившия заем: напълно е възможно друга банка да одобри заем за вас при по-нисък лихвен процент. Но, разбира се, има предимства при заемането от банката, където получавате заплатата си: не е нужно да потвърждавате доходите си – банката вече вижда колко получавате месечно. Следователно процедурата ще бъде по -бърза. Но бързото не е непременно добро!

Източник: Ипотечен кредит

Share This Post