Полезни свойства на ядките

Полезни свойства на бадемите

Бадемите перфектно почистват кръвта, бъбреците, отварят запушвания в черния дроб и далака, трошат камъни, задвижват жлъчката. По-добре е да ядете бадеми с мед, което насърчава бързото усвояване на този доста трудно смилаем продукт. Освен това бадемите с мед значително повишават потентността, което ги прави желан продукт в диетата на мъжете. Бадемите съдържат протеини, калций, желязо, фосфор, необходими за организма, а витамините В2 и В3 насърчават метаболизма, са незаменими за поддържане на здрави зъби, коса и кожа. Сладките бадеми прочистват вътрешните органи, подобряват зрението и стимулират мозъчната дейност, омекотяват гърлото, заедно с меда е полезен при астма и чревни язви. Горчивите бадеми са били използвани като средство за махмурлук в древни времена.

Полезни свойства на шам фъстък

Шамфъстъкът има ободряващо, тонизиращо и тонизиращо действие; намаляване на сърдечната честота и предразположение към сърдечни заболявания; имат благоприятен ефект върху работата на мозъка и черния дроб. Шамфъстъкът помага в периоди на интензивни физически натоварвания и след тежко заболяване. Те са полезни за хора, страдащи от артериална хипертония, хронична анемия, туберкулоза, тромбофлебит.

Полезни свойства на лешниците

Лешниците (лешници) са полезни при заболявания на сърдечно-съдовата система и анемия, разширяване на простатната жлеза, разширени вени, флебит, трофични язви на крака и капилярни кръвоизливи. Лешниците могат да се консумират и от хора с диабет, а поради ниското му съдържание на въглехидрати, той може да се яде дори при много строга диета без риск от напълняване. Лешниците съдържат вещества, които спомагат за премахването на токсините от тялото (особено от черния дроб), прочистват организма и укрепват имунната система.

Полезни свойства на шамбала

Шамбала (семена от сминдух) често се отнася до ядки. Като ценен източник на протеин, Шамбала е незаменим във вегетарианската кухня. Семената на сминдух са богати на калий, фосфор, магнезий, желязо, калций, витамини (С, В1, В2, РР, фолиева киселина). Семената на сминдух са едни от най-популярните подправки. Шамбала придава на ястията благороден орехов вкус и аромат. В някои рецепти семената от сминдух могат да заменят лешниците с успех.

Източник: https://lesnirecepti.bg/

Share This Post