Идеи за съхранение на детските играчки според възрастта на детето

Когато вкъщи има малко дете, разхвърляните навсякъде детски играчки са ежедневна гледка. Ако не искате постоянно да се препъвате в тях, тогава трябва да помислите как точно да ги съхранявате – хем да са на леснодостъпно за детето място, хем и да не се налага постоянно да гледате в краката си, когато се движите из жилището.

Всъщност, съхранението на детски играчки, трябва да се организира според върху възрастта на палавниците. Ето и какви са препоръките на специалистите:

Съхранение на играчките на деца до 1 година

За децата на възраст до 1 година всички играчки трябва да бъдат давани  от майката. Ако сте помислили за някое подходящо пространството за игра /постелка за активна гимнастика, кошара или просто заградено и застлано с мека постелка място на пода/, тогава всички играчки следва да се поставят там. Една кутия за съхранение ще бъде достатъчна, за да ги приберете, когато забавлението приключи.

Съхранение на играчките на деца от 2 до 5 години

От 2 до 5 години едно дете може да има много играчки, но не всички трябва да са постоянно изложени на показ. Децата на тази възраст трудно задържат вниманието си и има вероятност само да поискат играчките, а след като ги получат, да ги захвърлят и да оставят мама да ги прибира. Ето защо приложете следния трик – разделете всички съкровища на две или три части, но само едната от тях оставете в детската стая. Останалите приберете на горните рафтове на шкафа. След месец или по-рано, по ваша преценка, просто сменете кутиите. Така хем ще преборите разхвърлията, хем няма постоянно да се харчите за още играчки, а детето ще е предоволно от “новите” /тоест добре забравените стари/ играчки и ще си играе пълноценно с всичко, което вече сте му купили.

Съхранение на играчките на деца от 5 до 10 години

От 5 до 10 години броят на детските играчки нараства  – вече просто коли не са достатъчни, за да задоволят любопитството на детето, затова трябва да помислите за комплексни решения, например състезателна писта и паркинги, а за момиченцата – не просто кукли, а цяла къща за кукли, с прилежащите й аксесоари като сервизи за хранене, дрехи и колички за кукли и така нататък. Сортирайте играчките по вид, когато ги съхранявате -може в пъстроцветни кошове или ракли, а също и по шкафовете в детската стая. Разделете ги тематично – мозайки, арт комплекти, плюшени играчки – всички те трябва да бъдат съхранявани на отделни места.

След като детето навърши 10 години вече става по-лесно. Най-вероятно самото дете ще поддържа реда в стаята си, а начинът на съхранение следва да се обсъди с него.

Share This Post