Съвети за първоначални уроци по цигулка

Цигулката е струнен музикален инструмент с изключително място в човешката музикална история от почти 500 години насам. Едновременно с това, тя е от музикалните инструменти в категорията на трудноусвояемите. Затова ето няколко практични съвети за родители, чиито деца проявяват интерес към цигулката.

Трябва да се започне с добра, качествена стартова цигулка. За тази цел разгледайте какво се предлага като бюджетни модели на пазара. Те не са много скъпи и изборът на един от тях е възможност да се поставят основите за изучване свиренето на цигулка. Има смисъл да изберете бюджетен инструмент за начало, защото не знаете как ще протекат нещата и така няма да сте похарчили много.

Първоначално не е добре да се прекалява с уроци и репетиции, а това което имате като часове с цигулката, да бъде време за придобиване усет към инструмента. Изисква се търпение и вникване в същността на цигулката. Първите уроци изглеждат скучни и трудни, но след това, с научаването на всеки нов технически елемент, свиренето започва да става приятно.

Колкото по-добър учител имате в началото, толкова по-добри са шансовете да усвоите цигулката на прилично ниво, което ще ви даде самочувствие и база за още по-големи музикални мечти.

Трудността при усвояването на инструмента идва от това, че винаги трябва да държите цигулката в перфектната позиция докато свирите на нея. Липсата на прагчета, по които пръстите да се ръководят също утежнява нещата. Ето защо е толкова важно в първите уроци да сте много усърдни и да се стремите да усвоите позицията, движението по грифа и замахването с лъка.

За да достигнете по-високо ниво ежедневните упражнения са задължителни. Всички професионалисти, които виждате на сцената или като част от симфонични оркестри свирят от деца.

Цигулката като сложен за усвояване инструмент изисква концентрация. Така че когато сте отделили време през деня за нея, нека да не се разсейвате и да се посветите на инструмента изцяло. Само така можете да очаквате резултати в близък и далечен план.

Източник:

Share This Post