Произходът на Кендама – японската дървена играчка

Виждали ли сте или играели ли сте на йо-йо, диаболо или просто чаша и топка? Тогава вероятно лесно можете да разберете как се играе и Кендама. Това е традиционна японска играчка с три чаши и шип, който се вписва в дупката на топката.

История на Кендама

Произходът на Кендама все още е неизвестен, но учените предполагат, че тази играчка присъства в историята на човечеството от незапомнени времена и е била използвана като някакъв вид обучение в ловните култури за овладяване на координацията между ръцете и очите. Японската Кендама обаче се е превърнала в играчка за забавление на децата едва през 18 век и по пътя на коприната е пристигнала дори във Франция. Французите имат играчка “Bilboquet”, която е подобна на Kendama. През 1919 г. Хамаджи Егуса от град Хацукаичи в префектура Хирошима реконструира играчката и кандидатства за патент. Оттогава родното място на съвременния Кендама е Хацукаичи. Тази играчка стана толкова популярна, че се появиха дори асоциации на фенове в много страни. Започнаха да се провеждат и турнири и състезания на национално ниво. Японската асоциация Кендама провежда състезания по Кендама от 1979 г. Британската асоциация Кендама беше първата асоциация, която проведе игри Кендама извън Япония през 2008 г. Има много трикове как да играете Кендама. Провеждат се дори и роботизирани игри Кендама.

Правила на играта Kendama

Основната цел на забавната игра за сръчност е да задържите топката в някоя от чашите или да я накарате да кацне с дупката на шипа. Единият държи играчката и дърпа топката нагоре и вижда дали топката кацне върху някоя чаша. Просто повторете и вижте колко точки можете да получите подред. Има много начини да играете тази игра и можете да изберете свой собствен режим на игра. Това е проста, приятна и забавна играчка с основни принципи. Така че, купете един и също започнете да играете!

Share This Post