Система за съхранение на детски играчки – полезни съвети за родители

Има няколко начина за организиране на подходяща система за съхранение на разнообразните детски играчки. Най-лесният от всички е просто да снижите броя им, като приберете една част. Недостатъкът му е, че ако детето е запомнило определена играчка, ще е необходимо да я търси из вече прибраните за дългосрочно съхранение играчки. Но има и по-рационален подход – да сортирате всички детски играчки в категории и да ги подредите по чекмеджета, рафтове и шкафове.

Ето и още практични съвети как точно да сортирате детските играчки:

  1. Съберете всички играчки на едно място.
  2. Изхвърлете счупените, които не могат да се възстановят.
  3. Подредете всички детски играчки според размера и типа – на едно място малките играчки, на друго пъзелите, на трето играчките за пясък и игри навън като кофи, лопатки, формички и топи, на четвърто – всички конструктори и кубчета, на пето – настолните игри, на шесто – плюшените играчки и така нататък.

Съхранение на детски играчки върху рафтове и в кутии

При подреждането им също има правила:

Най-обичаните и търсените детски играчки, с които детето може да си играе самостоятелно, се позиционират на нивото на очите, за да може палавникът да ги достигне безпроблемно.

Всички малки пъзели, конструктори, комплекти пластилин, за играта с  които детето се нуждае от чужда помощ, отиват за съхранение в контейнери и кутии. Тях обаче ги поставете по-високо, за да не може да ги достигне само.

Определете отделно място за съхранение на играчки за навън, както и за твърде обемните играчки.

Маркиране на мястото за съхранение

Независимо от избрания метод за съхранение, било то шкаф, рафтове, кошници по стените, рафтове или кутии, можете да измислите стройна система за маркировка. За малки деца, които не могат да четат, цветовите схеми са подходящи. За по-големите е по-лесно да запомнят мястото, където се съхраняват различните видове играчки. Например, син контейнер за плюшените играчки и червен контейнер за кубчетата.

За маркиране можете да ползвате и различни етикети, стикери с картинки – например на любими анимационни герои, цветя и други. Така ще превърнете ежедневното подреждане на играчките във вълнуващо занимание. 

Share This Post