Какво не трябва да държим в банята

Свикнали сме да държим нещата там, където имаме най-бързия достъп до тях: например в банята. Но ние не мислим за факта, че обичайната подредба може да причини непоправима вреда не само на тези елементи, но и на техния собственик. Препоръчваме ви да се запознаете със списъка с неща, които не могат да се съхраняват в банята.

Козметика и парфюм

Различни кремове, както и сенки, пудра и тоалетна вода, които се съхраняват във влажна стая, не само не украсяват интериора, но и се влошават по-бързо. Стенният шкаф с огледало изглежда удобно място за съхранение на козметика.

Домашен комплект за първа помощ

В американските телевизионни предавания често виждаме, че повечето герои държат лекарства в шкаф над мивката. Но банята е най-лошото място за съхранение на аптечка в къщата, тя е твърде влажна среда. Лекарствата са способни да абсорбират влагата и да губят свойствата си, особено за прахове, таблетки, капсули, превръзки.

Аксесоари за бръснене

Изглежда, къде другаде да съхранявате машините, ако не в банята? Подходящо е и удобно. Но дори и най-здравите продукти от неръждаема стомана губят рязкостта си по-бързо, когато са изложени на пара. За да издържат ножовете по-дълго, те трябва да бъдат почистени под течаща вода и изсушени на въздух.

Кърпи

Удобно, когато халати и кърпи висят там, където най-много ви трябват. Но ако банята не е оборудвана с нагрята решетка за кърпи, не трябва да оставяте текстил във влажна стая: в топла среда бактериите се размножават бързо, което може да доведе до появата на мухъл върху хигиенните предмети.

Книги

Сайтовете със снимки на интериори са пълни с оригинални идеи за съхранение на книги в банята. Това решение повдига много въпроси, защото водата е опасна за хартиените публикации. Продължителното излагане на влага може да доведе до набъбване и деформация на страниците на книгите и подвързията.

Електроника

Водата и електрическите уреди (таблет, телефон, лаптоп) не са съвместими с висока влажност. Ако обичате да се къпете, докато гледате филм или пишете съобщения в месинджър, рискувате да загубите притурката си. И въпросът не е, че устройството може случайно да падне във вода: проникването на гореща пара във вътрешността значително намалява експлоатационния му живот и води до повреда. Същото важи и за електрическата самобръсначка.

Източник: Плочки за баня

Share This Post