Препоръки за пране на спално бельо, направено от памук.

В тази статия ще разгледаме по-подробно за спалното бельо направено от памучни изделия. Това е предпочитан материал за спално бельо. Много  клиенти избират именно него за дома си. И така нека разкажем малко за памука.

Памукът е растително влакно, което покрива памучните семена, най-важното, най-евтиното и най-разпространеното растително влакно.

Грижа. Започва с правилното съхранение – в килер, далеч от пряка слънчева светлина (за да се избегне избледняване и пожълтяване). Прехвърлете бельото с ароматни билки (саше) или поставете бутилка парфюм до него – това ще му придаде лек аромат.

Пране. Преди да изпратите прането в пералнята, сортирайте го в три групи: цветно, черно и сиво (тъмно), бяло. Правилното пране означава поставяне на спално бельо от същия цвят. Също така прането се сортира според степента на замърсяване.

Когато полагате в барабана, завъртете завивките и калъфките за възглавници навън, закопчайте циповете. Запълването на пространството на барабана е приблизително 50%. Това ще осигури нежно пране, лесно изплакване и центрофугиране. Горните правила важат за всички видове пране.

Най-често срещаният цикъл на пране на памучно бельо е 40-60 градуса. За силно замърсени бели завивки е подходящ температурният режим 90 градуса. Не използвайте прахове за избелване за цветно пране.

По-добре е да изсушите прането по естествен път – на външен простор. Препоръчително е да не го пресушавате, а да го съберете от простора леко влажно.

Гладене. Зададохме режима, съответстващ на памука (силно нагряване – до 200 C). Прекалено смачканите места могат да бъдат гладени с много силна пара. Гладенето от предната, лицева страна е позволено.

Премахване на петна. Памукът понася различни препарати, така че е препоръчително да се използват специални промишлени препарати за премахване на петна. Понякога народните рецепти отлично се справят с премахването на замърсителите. Трябва да се знае, че киселините (например оцетна или лимонена) не са приложими за памука.

Източник: Онлйн магазин за Спално бельо

Share This Post