ПРАВИЛНАТА ПОДДРЪЖКА НА СПАЛНОТО БЕЛЬО Е ГАРАНЦИЯ ЗА ДЪЛЪГ ЖИВОТ

Не се препоръчва да покривате леглото с ново закупен чаршаф или останалата част от спалното бельо. Задължително е първо да го изперете. В същото време не забравяйте да отделите синтетичното спално бельо от естественото. Непременно отделете памука от синтетиката. Освен това не перете заедно дрехи от различни цветове – при първото пране често излиза “допълнителна” боя. Обърнете внимание, че спалното бельо трябва да бъде обърнато навън, преди да бъде поставено в пералнята. Ето няколко съвета от нас:

Изпраното памучно бельо може да се поднови, ако се накисва в разтвор на прах за един ден, като се добавя във водата терпентин. За това е подходящ и топъл оцетен разтвор. След това прането може да се пере както обикновено.

Ако видите по спалното бельо петна е добре да проучите от какво са те и да вземете препарат, който премахва такъв вид петна.

Преди пране е необходимо да отстраните целия метал от прането (могат да се появят червени петна) и преди кипене да премахнете пластмасовите бутони. Също така е по-добре да премахнете всякакви многоцветни приложения – те могат да се хвърлят.

Гладенето на спално бельо се случва в зависимост от материята, от които е направено.

Ако ви харесва спалното бельо да бъде гладко, тогава го гладете докато е още леко влажно. Следите от желязо ако има ципове или копчета върху ленено или памучно бельо ще изчезнат след избърсването му с разтвор за избелване – чаена лъжичка за 1 чаша вода е достатъчна. Лукът, разрязан наполовина, също е в състояние да премахне следите от тен – избършете с него желязото „засегнатото“ място и след това го изперете с прах.

Нишестеното пране ще получи добър блясък, когато добавите разтопен стеарин към горещо нишесте. Между другото, водородният разтвор, добавен към водата, ще премахне жълтите петна от нишестеното пране. Вземете няколко чаени лъжички от разтвора и го разтворете в 1 чаша вода. След третираната зона изплакнете с вода.

Прости съвети – но те могат да ви помогнат да запазите спалното бельо ярко, свежо и чисто за дълго време.

Share This Post