Какво е хладилник за вграждане и защо е необходим?

Вграденият хладилник е вид бяла техника, който се поставя в специален шкаф или ниша зад декоративна мебелна фасада. По правило този тип устройство се предпочита от онези хора, които се грижат за съответствието на всеки детайл с цялостния интериорен дизайн. Ако мечтаете за кухня в стил Прованс или Ретро, ​​тогава модерните стилни пластмасови врати на хладилника няма да са в хармония с останалата част от декора.

В такава ситуация е по-добре да „скриете“ домашния си помощник зад подходящата фасада. Понякога хладилникът се поставя не в кухнята, а в коридор. В такава ситуация също е обичайно да се поддържа съответствието на всички мебели, а привличащият погледа хладилник просто се поставя в ниша или се покрива с друга врата.

Кой хладилник е по-добър: еднокомпресорен или с двоен компресор

След като решите колебанията с размерите и набора от функции, си струва да вземете предвид броя на хладилните компресори, тъй като техният брой също играе доста важна роля.

Както разбирате, един компресор работи и за двете отделения – замразяване и охлаждане. Когато един от тях се отвори, компресорът започва активно да произвежда студ, за да компенсира притока на топлина отвън. Но второто отделение е затворено и не се нуждае от допълнително охлаждане.

Еднокомпресорните хладилници са много по-евтини от двукомпресорните, което определено е предимство. Недостатъкът е, че консумацията на енергия е много по-висока.

Двукомпресорения хладилник има две отделни охладителни системи, едната за фризера, а другата за основното отделение на хладилника. Това е много удобно, когато можете да изключите едно от отделенията когато е  ненужно. Например, ако отивате на почивка и нямате храна в хладилника, можете да оставите само фризера да работи. Или изключете фризера, ако в него няма храна. Безспорно предимство е повишената ефективност на двукомпресорните хладилници. Този вид бяла техника са много по-тихи, което също се счита за добро предимство.

Основни критерии за подбор

Преди да закупите хладилник, важно е да вземете предвид следните параметри:

Предназначение – хладилниците за летни вили трябва да бъдат избрани въз основа на предназначението. Общо има две цели на покупката.Първият е случаят, когато продуктите ще се съхраняват не повече от един ден.Вторият вариант е да запазите храната за по-дълго време.

Размери – хладилниците могат да имат от една до шест камери. Всеки производител сам определя размерите на оборудването, което произвежда, но размерите на всички са почти еднакви. Разликата може да бъде само 5-10 сантиметра.

За да не сбъркате с избора на хладилник, трябва да измерите дълбочината, ширината и височината на избраното място и след това въз основа на получените данни да изберете устройството според неговите размери. Най-популярните модели са двукамерните хладилници, тъй като имат голям капацитет и отделен фризер.

Чувствителност към падане на напрежението

При избора на бяла техника е важно да се помисли и за условията на работа.

Ако има чести токови удари и няма стабилизатор, тогава е по-добре да обърнете внимание на модели с механично управление, тъй като те са по-малко капризни. При хладилници с електронно управление, по време на спад на напрежението, електронният модул може да се повреди.

Вид размразяване и замразяване

Съвременните хладилници могат да имат един от трите вида замразяване – термоелектрическо, абсорбционно и компресорно. Първият вариант е напълно безшумен, а последният е най-шумен.

Размразяването може да бъде и един от трите вида – ръчно, капково или „No Frost“. Първият вариант е най-икономичният, но и най-труден. За да направите това, хладилникът се изключва от електрическата мрежа, размразява се и стените се избърсват с парцал. Капковият вариант включва потока на влага по стените в шахта, разположена над компресора.

Въпреки това, хладилниците, оборудвани със системата No Frost, са най-подходящи за летни вили. Тази система не изисква човешка намеса.

Share This Post