Избор на дом за възрастни хора – нещата, върху които да се замислим

Младостта не е вечна. По един или друг начин понякога идва момент в живота, когато възрастните роднини се нуждаят от помощ, а поради най-различни обстоятелства не винаги можем да им предоставим необходимата грижа. Тогава въпросът за избора на дом за възрастни хора става особено наболял. И трябва да решите дали това да е държавна или частна институция.

Фразата “старчески дом” навежда на тъжни мисли. Причината за това е примерът с повечето общински институции от тази категория, където, за съжаление, наистина всичко е твърде далеч от идеалната картина на добър живот и щастливи стари хора. В съзнанието на мнозина старческите домове изглеждат като много тъжни места, където нещастни възрастни хора, превърнали се в бреме за децата си, прекарват остатъка от живота си, очаквайки примирено своя край.

Не е тайна, че в западните страни старческият дом се смята за най-добрата алтернатива на това да живеете сами или в една къща с деца и внуци, които не винаги са тихи.

Основно важно предимство при избора на държавен старчески дом е евтиното настаняване. Но условията на живот там са доста лоши и понякога дори най-обикновените и необходими неща не са достъпни за възрастните хора, да не говорим за телевизори с плосък екран, рехабилитационни съоръжения, специални легла и много други.

Частен дом за възрастни хора

Преди около 20 години за частен старчески дом можеше да се говори само като изключение. Днес ситуацията е съвсем различна и броят на тези институции значително надхвърля броя на общинските заведения.

Единственият недостатък на частния старчески дом е цената на престоя в него. Но има и доста достъпни опции.

Предимствата на частен дом за възрастни хора са много. На първо място, не се налага да отделяте много време за събиране, подаване на документи и чакане за място. 

Там се предлагат комфортни условия, квалифициран персонал и качественото обслужване. Такива институции приличат на хотел, разположен на уютно и живописно място, където лесно можете да стигнете с всякакъв транспорт, включително обществен. В частен дом за възрастни хора всичко е устроено предвид нуждите на пенсионерите и всяко малко нещо е добре обмислено: стените са оборудвани с перила, специални мебели са монтирани в стаите и баните, няма опасни стъпала и високи прагове.

Гостите са под денонощна грижа, получават медицински грижи, професионалните готвачи отговарят за храненето на възрастните хора, а аниматорите се занимават с развлекателни дейности. В такива институции няма място за скука, пенсионерите общуват, посещават всякакви майсторски класове и класове по желание, за тях се организират филмови прожекции и музикални концерти. Всички тези събития играят огромна роля, защото, живеейки такъв пълноценен живот, възрастните хора се чувстват активни и жизнерадостни, не мислят за самотата и нямат време да скучаят.

Share This Post