Рехабилитация при множествена склероза

Рехабилитацията при множествена склероза (МС) е процес на лечение, насочен към подобряване на качеството на живот на пациентите и облекчаване на симптомите

Рехабилитационната програма при множествена склероза се изпълнява от мултидисциплинарен медицински екип. Тази група може да включва невролози, физиотерапевти , ерготерапевти, логопеди, психолози и други специалисти. Лечението е съобразено със симптомите, нивото на развитие и индивидуалните нужди на пациента.

Какво представлява множествената склероза?

Множествената склероза е автоимунно заболяване, което засяга централната нервна система (ЦНС). Автоимунните заболявания са състояния, при които имунната система започва да атакува собствените тъкани на тялото, когато обикновено не трябва. При множествената склероза имунната система атакува защитния слой, наречен миелин в централната нервна система.

Миелинът е изолиращ слой, който обгражда нервните влакна и осигурява правилната нервна проводимост. При множествената склероза имунната система уврежда миелиновата обвивка и нарушава нервната проводимост. Това състояние причинява различни неврологични симптоми и дисфункции.

Хранителната добавка за множествена склероза на GREWIA – МС ХОУП – D3 / Л-ТЕАНИН / ЧЕРЕН БЪЗ може да бъде част от рехабилитационната програма при лечението на множествената склероза. МС ХОУП спомага за регулация при съзряването на клетките, които произвеждат миелин (наречени олигодендроцити), като потенциално помага на тялото да регенерира миелина. Хранителната добавка МС ХОУП има силен противовъзпалителен потенциал, намалява дегенерацията на аксоните на нервните клетки и подобрява производството на енергия.

Симптоми на множествена склероза

Симптомите на множествената склероза могат да варират от човек на човек и да зависят от прогресията на заболяването.

Основни симптоми са следните:

  • Умора: Повечето пациенти с МС изпитват постоянна умора. Тази умора е по-изразителна и се различава от умората, която сравнително здрав човек може да усети.
  • Проблеми със зрението: Заболяването може да причини проблеми със зрението. Това включва симптоми като двойно и замъглено виждане, болка в очите, избледняване на цветовете или затруднено движение на очите.
  • Проблеми със скелетните мускули: Множествената склероза може да причини проблеми със скелетните мускули, като мускулна слабост и спазми, както и проблеми с баланса.
  • Сензорни промени: Множествената склероза може да причини сензорни проблеми като изтръпване, парене или прекалена чувствителност върху кожата.
  • Проблеми с координацията и баланса: Заболяването може да причини проблеми с координацията между ръцете и очите, треперене и проблеми с баланса. Това състояние със сигурност затруднява ежедневните дейности и движения.

 

  • Проблеми с говора и преглъщането: Множествената склероза може да е причина за неясна реч, загуба на глас или затруднено преглъщане.
  • Психични проблеми: Някои пациенти с множествена склероза може да имат проблеми с умствените функции. Възможно е да се появят симптоми като проблеми с паметта, дефицит на вниманието и забавено мислене.
  • Емоционални и психологически промени: Пациентите с множествена склероза могат да изпитат проблеми с психичното здраве като депресия, тревожност, раздразнителност и емоционални промени.

Тези симптоми могат да се появят по различни начини и по различно време при хора с множествена склероза. Протичането на заболяването може да се развие с периоди на рецидиви и сравнително дълги ремисии. Симптомите на множествената склероза могат да бъдат управлявани с лечение и подкрепа и има редица подходи за подобряване на качеството на живот.

Каква е ролята на физиотерапията при множествена склероза?

Физикалната терапия играе важна роля при множествената склероза чрез подобряване на мобилността, поддържане на мускулната сила, подобряване на баланса, намаляване на спазмите и подобряване на цялостното качество на живот.

Физиотерапията е модалност на лечение, използвана в комбинация с холистичен подход, съобразен с индивидуалните нужди и симптоми. Физиотерапията при пациенти с множествена склероза изпълнява следните функции:

  • Подобрена мобилност: Физиотерапията намалява физическата зависимост при пациенти с множествена склероза чрез увеличаване на мускулната сила и мобилност. Благодарение на спортните програми и рехабилитационните методи, пациентите могат по-лесно да изпълняват ежедневни дейности и да подобрят качеството си на живот.
  • Развитие на баланс и координация: Както вече споменахме, МС може да причини проблеми с баланса и координацията. Физическата терапия помага за справяне с горните проблеми чрез упражнения за баланс, тренировки за правилна поза и специални техники за координация.
  • Обучение за ходене и движение: Пациентите с множествена склероза може да имат проблеми с ходенето и движението, като цяло. Физиотерапевтите им помагат да научат правилната форма на походката и биомеханиката на движението. Освен това се осигурява обучение за използване на помощни средства за ходене (бастун, проходилка), както и подходящи техники за ходене.
  • Намалява спастичността: Най-общо казано, спастичност е усещането на скованост, придружено от неволни мускулни спазми. Това е често срещан проблем при пациенти с множествена склероза. Физикалната терапия използва техники като упражнения за разтягане, мануална терапия и невромускулна електро стимулация за намаляване на спастичността. По този начин мускулите се отпускат и обхватът на движение се увеличава.
  • Повишени нива на енергия: Умората, често срещан симптом при пациенти с МС, може да повлияе отрицателно на ежедневните дейности. Физическата терапия ще помогне чрез специфични програми за упражнения.
  • Управление на болката: Пациентите с множествена склероза често се оплакват от болка. Физикалната терапия може да използва мануална терапия, упражнения, топла и студена терапия и други техники за намаляване на болката.
  • Респираторна подкрепа: С напредването на множествената склероза могат да възникнат проблеми с дишането. Физиотерапията използва дихателни упражнения и техники за укрепване на дихателните мускули, увеличаване на способността за вдишване и издишване, както и намаляване на респираторните секрети.
  • Психологическа и емоционална подкрепа: Физиотерапевтите могат да помогнат на пациентите с множествена склероза да преодолеят трудности, като мотивират и предоставят психологическа и емоционална подкрепа. Това подобрява качеството на живот на пациентите и им помага да станат по-силни психически.

Трябва да се отбележи, че тъй като състоянието на всеки пациент е различно, програмата за физиотерапия трябва да се коригира индивидуално.

Какво се случва, ако не се осигури физическа терапия на пациенти с множествена склероза?

В този случай могат да възникнат някои негативни последици. Физикалната терапия е важна възможност за лечение на пациенти с множествена склероза за възстановяване на физическата активност, облекчаване на симптомите и подобряване качеството на живот. Липсата на физиотерапия може да доведе до следните последствия:

  • Ограничено движение: пациентите с множествена склероза могат да получат намалена мускулна сила, проблеми с баланса и лоша координация. Физическата терапия включва важни движения и техники за укрепване на мускулите, подобряване на баланса и координацията. Следователно, ако не се осигури физиотерапия, пациентите могат да изпитват ограничена подвижност и трудности при изпълнение на ежедневните задачи.
  • Спастичност и мускулна скованост: Мускулната ригидност е често срещан проблем при пациенти с множествена склероза. Ако не се работи за нейното овладяване, с помощта на подходяща физическа терапия и масажи, спастичността може да се влоши и мобилността и комфортът на пациентите допълнително да се влошат.
  • Риск от падания: Проблемите с баланса и отслабените мускули, наблюдавани при пациенти с множествена склероза, увеличават риска от падания. Физическата терапия се фокусира върху намаляване на риска от падане чрез упражнения за баланс, правилно обучение на походката и използване на помощни средства.
  • Умора: Умората е често срещан симптом при пациенти с МС. Тя може да повлияе отрицателно на ежедневните дейности. Ако не се осигури физическа терапия, пациентите могат да изпитат повишени нива на умора и намалени нива на енергия. Движението насища кръвта с кислород, оттам идва и силата.
  • Влошаване на дихателната функция: С напредването на множествената склероза (МС) дихателната функция може да се увреди. Физиотерапията укрепва дихателната мускулатура и увеличава дихателния капацитет чрез движение. Без физическа терапия дихателната функция може да се влоши и проблемите с дишането да станат още по-сериозни.
Share This Post