Как да вземете заем от банката и да не направите грешка?

В опит да спечелят конкуренцията, банките предлагат на клиентите разнообразни кредитни програми. Много от офертите изглеждат много привлекателни, но наистина ли са? Не се доверявайте на рекламите, научете се да избирате съзнателно опциите си.

Как да изплатите заем предсрочно?

Лихвените проценти по заемите напоследък са се увеличили с около 2-3%, това се обяснява с очакванията на банките за  втора вълна от кризата. Но въпреки това банките са в доста тежка конкуренция, те се интересуват от привличането на по -голям брой клиенти. Това се отразява в разнообразието от предлагани кредитни програми, сред които можете да изберете по -подходяща.

Въпреки това, банките, широко рекламиращи услугите си, често споменават ниски лихвени проценти и благоприятни условия без надплащане. Не винаги си струва да се вярва на такава реклама, но е по -добре да се уверите в рентабилността на офертата, като разгледате подробно условията на предлагания заем. Тази статия ще предостави различни съвети, които да ви помогнат да направите правилния избор, да разберете някои трикове и клопки на кредитирането.

Струва си да се помни, че лихвите по заем и лихвите по депозитите не трябва да се разглеждат като еквивалентни суми, тъй като те се изчисляват според различни принципи. Обикновено лихвата по заема е по -висока, но се начислява върху остатъка от дълга, който постепенно намалява.

Почти всяка банка може да предложи няколко програми за кредитиране. Те могат грубо да бъдат разделени на две групи:

  • заеми на тези, за които е важно да получат средства в най -кратки срокове, докато няма начин да докажат своите финансови приходи;
  • заеми за тези, които имат известно време и възможност да събират необходимите документи.

Експресният заем е най -бързият  начин за получаване на пари, но интересът тук, разбира се, е много голям. В този случай, ако банката няма време да провери надеждността на кредитополучателя, всички рискове се включват във високия лихвен процент. Редовните заеми, когато банката проверява предоставените от клиента документи и взема решение в рамките на няколко дни, са по -изгодни по отношение на надплащане.

Тъй като изборът на предлаганите програми за кредитиране е много широк, струва си да изберете за себе си няколко подходящи в различни банки и да кандидатствате за заем за всяка от тях и след това най -накрая да изберете най -печелившия вариант. Можете да използвате интернет, като посетите уебсайтовете на банките. Често на такива сайтове можете да изчислите предстоящите плащания с помощта на специални кредитни калкулатори.

Share This Post