Управлявайте умело използването на кредита си

Ако някога сте проучвали как обикновено харчим, може би си спомняте, че хората са склонни да харчат повече пари, когато използват кредит, отколкото когато плащат в брой. Много потребители дори са готови да платят повече за същия продукт, когато използват кредит, отколкото когато плащат в брой.

Обмислете следните точки, за да избегнете преразход с кредитната си карта:

· Използвайте бюджета си и оставете финансовите си цели да ръководят решенията ви за покупка;

· Вземете предвид текущото салдо, а не кредитния лимит;

· Не забравяйте, че трябва да върнете сумата с лихва;

· Използвайте кредитната си карта само за неща, които така или иначе бихте купили (например фиксирани месечни разходи, които са от съществено значение).

Управлявайте дълговете си

Понякога, въпреки всичките ви усилия, може да се окажете в ситуация да сте много задлъжнели. Първата стъпка в решаването на финансовите ви проблеми е да поемете контрола върху ситуацията, преди тя да стане неуправляема. Разбира се, има и банки, които отпускат кредити на просрочие, но би било добре да се потърсят други решения преди това.

Задайте автоматични потоци

Помислете за плащане на предварително оторизирани задължения чрез банката. Това ще ви позволи автоматично да плащате сметките си на датата на падежа и да сте сигурни, че имате достатъчно средства в сметката си.

Използвайте спестяванията си, за да изплатите дълговете си

Не забравяйте, че целта на спешния фонд е да плащате за непредвидени повтарящи се разходи. Ако имате по-голям дълг, отколкото можете да си позволите, използването на средства за спешни случаи може да бъде решение.

Първо изплатете дълга с най -високата лихва

Ако имате баланс по кредитната си карта, това вероятно е дългът с най -висок лихвен процент. Плащайте за покупки в брой или с дебитна карта, докато плащате с кредитна карта, за да избегнете други дългове.

Вместо това изберете по-евтини кредитни карти

Има много фактори, които трябва да имате предвид, когато решавате коя кредитна карта е най-подходяща за вас. Основните неща, които трябва да имате предвид при избора на кредитна карта, са годишният лихвен процент, таксите, предимствата и наградите. Потърсете кредитна карта с по-нисък лихвен процент или по-ниски такси.

Говорете с доверени професионалисти по финансов мениджмънт

Това може да бъде представител на финансовата институция или финансов плановик. С него ще можете да оцените текущата си дългова ситуация, да дефинирате нуждите, бюджета и да изплатите дълговете си. Той може също да препоръча банки, които предлагат заеми за просрочени задължения .

Не забравяйте, че кредитът е инструмент и не е нито добър, нито лош. Безотговорното използване на кредит обаче има отрицателни последици. Използвайте кредитната си карта разумно, за да намалите риска от прекомерни разходи и дългове!

Източник: creditportal24.com

Share This Post