Съвети за избор на покривала за легло

Модерното спално бельо и атрактивните покривала са част от нещата, които придават особен чар на всяко спалня. Изборът им обаче понякога може да изглежда труден. Ето най-важните характеристики, на които да обърнете внимание.

Цвят

 Той трябва да е в хармония с цялостния стил на спалнята. Това изобщо не означава, че ако тапетът е бежов, покривката за легло трябва да е в същия нюанс. Напротив, напълно едноцветните интериори отдавна не са на мода. Сега дизайнерите предлагат по-ярки и смели решения, базирани на комбинация от няколко цвята (като правило, не повече от 3-4, но всеки може да бъде представен в 1 или 2 нюанса). Например тъмносин килим, сиви мебели, покривало с цвят на череша и допълнителни бели петна под формата на аксесоари (лампи, статуетки, кутии за съхранение на малки неща и така нататък.). 

Материя

Днес можете да намерите голямо разнообразие от възможности – от евтини и практични тъкани от микрофибър до скъпи и висококачествени материали като коприна. За детските избирайте спално бельо и покривала от трайни тъкани, които лесно се перат.

Колкото до избора на спално бельо и покривала в родителската спалня, най-добре изберете материала въз основа на характеристиките на интериора – луксозно покритие от жакардово покривало ще изглежда нелепо в стая, решена в стил Лофт или ХАЙ-ТЕК. И обратното – за спалня в класически стил е по-добре да изберете покривка от сатен.

Микрофибър

Микрофибърът е сред най-практичните тъкани. Идеален е за детски легла. Спалното бельо и покривки от тази материя могат да се перат в обикновена пералня. Те не се свиват, изсъхват много бързо и не губят външния си вид дори след многобройни пранета.

Сатен

Това е екологичен материал, който не изисква сложна поддръжка. Ако имате домашен любимец у дома, сатененото покривало е отличен вариант. Поради специалното преплитане на конците, повърхността е гладка, така че космите не могат да се залепят по нея. Достатъчно е само да изтръскате спалното бельо и покривката и те ще изглеждат като нови.

Share This Post