Разновидности на работно облекло, според защитните свойства

В зависимост от това в какви условия ще трябва да изпълнява задълженията си служителят, работните дрехи могат да осигурят различна степен на защита от различни негативни фактори.

Защитата от общо промишлено замърсяване  е в основата на всеки комплект работно облекло. Необходим е за защита на човек от прах, мръсотия, ожулвания и създаване на комфортен микроклимат за тялото. Обикновено защитата е под формата на яке и панталон или полугащеризон, гащеризон. В зависимост от условията на работа може да се допълни със защита срещу влага, киселина, котлен камък и други фактори.

Влагозащитните гащеризони се използват като допълнителна защита срещу намокряне в комбинация с предишния вид – облекло срещу HMO. Обикновено се състои от костюм, сако с панталон или с полугащеризон, дъждобран или просто полугащеризон.

Защитата от киселини, основи и нефтопродукти е задължителна за работа в химическата промишленост, рафинериите и лабораториите. Може да се направи под формата на костюм, пелерина или престилка.

Сигналните гащеризони са необходими, за да може човек да се вижда от голямо разстояние, при лошо или твърде ярко осветление. Обикновено се работните дрехи се състоят от жилетка, дъждобран, костюм или яке. Удобни са и тънките полиестерни жилетки, които могат да се носят върху работно облекло с всякаква плътност.

Защита от високи температури и искри на разтопен метал е необходима на заварчици и металурзи. Обикновено това е просторен костюм в пълен размер, който се носи върху обикновените работни дрехи.

Зимните гащеризони не трябва да са само топли – освен от студ, те предпазват от общо промишлено замърсяване, влага и валежи. Обикновено са под формата на костюм, яке и жилетка.

Летните гащеризони създават комфортен микроклимат за човек в условия на висока температура, предпазват човек от прах, мръсотия и агресивното въздействие на слънцето. В него трябва да се осигурят вентилационни отвори, за да се отстрани излишната топлина. Може да се изработи под формата на яке и панталон или полугащеризон.

Share This Post