Съвети за зимни планински преходи

Преди да тръгнете на зимен преход, има някои неща, които трябва да знаете. Основите включват избягване на хипотермия и носене на подходящи слоеве дрехи. Освен това, трябва да вземете различни предпазни мерки, за да бъде вашето приключение забавно, но безопасно. Прочетете нашите съвети.

Какво трябва да знаете за зимните преходи

Ако не сте свикнали да се разхождате през зимните месеци, има някои неща, които трябва да знаете, преди да излезете на снега.

Трябва да се облечете на пластове, както и да носите допълнителни дрехи със себе си, за да ви е топло и комфортно през цялото време. Например, трябва да носите термо бельо, а върху него – тениска, блуза с дълъг ръкав (пуловер), горнище или суичър, а най-отгоре зимното ви яке. По този начин, ще можете да събличате или обличате различни дрехи, за да се чувствате комфортно.  Всички дрехи трябва да бъдат от естествени материи, възможно най-леки и задължително да са устойчиви на вятър. Не забравяйте да носите шапка и ръкавици, които са от вълна или друга топлеща материя. И последно, но не по значение, трябва да носите подходящи обувки. Уверете се, че са топли, леки и задължително водоустойчиви. Освен това, те трябва да имат подходящи грайфери, за да се плъзгате по снега.

Освен облеклото, трябва да имате предвид, че планинските зимни преходи не са толкова леки, колкото обикновена разходка в града. Ще се движите по различни терени, включващи както равнинни, така и нанагорни или нанадолни отсечки. Ще срещате различни препятствия като камъни, скали, паднали клони, ниски дървета и още много. Ще ви се наложи да спирате за определени периоди, за да си починете или да смените дрехите си. 

Предпазни мерки

Въпреки че може да се изкушите да се разходите в планината тази зима, трябва да знаете няколко предпазни мерки, за да защитите себе си и другите. Първо, важно е да разберете как времето ще повлияе на вашия поход. Виелици и снежни бури могат да се образуват бързо и пешеходният туризъм без подходяща информация за времето може да ви изложи на риск.

Също така не забравяйте да вземете допълнителна аварийна екипировка и пластове дрехи, за да ви стопли.

Ако имате приятел в планината, който е опитен, вземете го със себе си. Разходката с приятел е много по-забавна и по-безопасна и можете да поискате съвет от някой, който познава терена. Вашият приятел също ще ви помогне да изберете подходящата екипировка и ще идентифицира всички опасни условия. Приятелите също може да имат допълнителна екипировка, която можете да вземете назаем.

В никакъв случай, не тръгвайте сам, особено ако сте начинаещ. Ако никой от приятелите ви не иска да ви придружи, тогава тръгнете на организиран от фирма зимен преход. Много ентусиасти препоръчват Адвенчър Нет – клуб, който ще ви осигури подходяща екипировка и инструктор, и ще ви преведе по познати и безопасни маршрути.

Избягване на хипотермия

Едно от най-важните неща, които трябва да вземете за зимен туризъм, са слоевете дрехи. Трябва да имате основен слой, изработен от лек или средно тежък материал, изолирано яке и водоустойчива обвивка. Това ще ви помогне да регулирате телесната си температура и ще ви запази сухи. Не забравяйте да опаковате и чифт водоустойчиви панталони.

Температурата на въздуха през деня е относително предвидима, но вятърът и слабите валежи могат да се променят бързо. Внезапното понижаване на температурата, особено след свечеряване, може да причини хипотермия и е потенциално фатално. В допълнение, турист, който не е добре екипиран, бързо ще се изтощи, опитвайки се да поддържа топлината на тялото си.  За да избегнете това състояние, както и изтощение на организма, не забравяйте да се храните и да пиете вода по време на прехода.

Share This Post