Пробиотици и антибиотици: Защо е важно да ги приемаме заедно

Антибиотиците са едно от най-ефективните средства за лечение на бактериални инфекции. Те унищожават вредните бактерии в организма, спомагайки за бързото възстановяване от болести. Въпреки това, антибиотиците не правят разлика между “лошите” и “добрите” бактерии и често унищожават полезната микрофлора на червата. Това може да доведе до различни странични ефекти, като антибиотично-асоциирана диария и други стомашно-чревни проблеми. За да се предотвратят тези негативни ефекти и да се възстанови балансът на чревната микрофлора, често се препоръчва прием на пробиотици по време на и след антибиотично лечение.

Какво представляват пробиотиците?

Това са живи микроорганизми, които имат положителен ефект върху здравето, когато се приемат в достатъчни количества. Те са основно „добрите“ бактерии, които помагат за поддържане на здравословна чревна среда, балансират имунната система и спомагат за правилното функциониране на храносмилателната система.

Как антибиотиците влияят на чревната флора?

Антибиотиците са мощни лекарства, които унищожават бактериите, отговорни за инфекции. Въпреки това, освен че елиминират вредните бактерии, те също така атакуват и полезните бактерии в червата. Това може да наруши деликатния баланс на чревната микрофлора, водейки до:

Антибиотично-асоциирана диария (AAD): При някои хора антибиотиците предизвикват диария, дължаща се на промяната в бактериалния баланс в червата.

Колонизация от вредни бактерии: Когато полезните бактерии се унищожат, в червата могат да се развият патогенни бактерии, като Clostridium difficile, които причиняват тежки инфекции и допълнителни усложнения.

Намалена имунна защита: Полезните бактерии играят важна роля в имунната защита на тялото. Без тях организмът става по-податлив на нови инфекции.

Защо трябва да приемаме пробиотици с антибиотици?

Приемът на пробиотици заедно с антибиотици може да помогне за предотвратяване на негативните ефекти върху чревната флора и поддържането на здравословен микробен баланс. Ето основните причини, поради които пробиотиците са от съществено значение при антибиотично лечение:

Предотвратяват антибиотично-асоциираната диария: Множество проучвания показват, че пробиотиците могат да намалят риска от развитие на диария по време на антибиотично лечение. Те възстановяват баланса в червата и поддържат нормалната функция на храносмилателната система.

Възстановяват чревната микрофлора: Пробиотиците допринасят за възстановяването на полезните бактерии, които са унищожени от антибиотиците. Те ускоряват процеса на регенерация на чревната флора и подпомагат нейното възстановяване след края на лечението.

Подобряват имунната функция: Пробиотиците стимулират имунната система, като поддържат бариерата на чревната стена и активират производството на имунни клетки. Това намалява вероятността от нови инфекции, които могат да възникнат по време на антибиотичната терапия.

Намаляват риска от развитие на инфекции: Приемът на пробиотици може да намали риска от развитие на тежки инфекции, като тези причинени от **Clostridium difficile**, които често се развиват след антибиотично лечение.

Кога и как да приемаме пробиотици с антибиотици?

За да се постигне максимален ефект, важно е да знаем как и кога да приемаме пробиотиците по време на антибиотично лечение:

Не всички пробиотици са еднакви. Най-често препоръчваните пробиотици по време на антибиотично лечение са тези, съдържащи щамове като Lactobacillus rhamnosus GG, Saccharomyces boulardii и Bifidobacterium. Те са добре проучени и показват доказана ефективност в предотвратяването на диария и възстановяването на чревната микрофлора.

За да се избегне унищожаването на пробиотиците от антибиотика, те трябва да се приемат поне 2-3 часа след антибиотичната доза. Това осигурява по-добра ефективност на пробиотика.

Добра практика е да продължите да приемате пробиотици поне 1-2 седмици след приключването на антибиотиците. Това ще помогне за пълното възстановяване на чревната микрофлора.

Още подробна информация, ще откриете на – https://www.mirtamedicus.com/probiotik-antibiotik-info/ 

Пробиотиците играят важна роля в поддържането на здравето на чревната микрофлора по време на антибиотично лечение. Те предотвратяват странични ефекти като антибиотично-асоциирана диария и подпомагат възстановяването на полезните бактерии в червата. Правилният прием на пробиотици по време и след антибиотична терапия може значително да подобри храносмилателния комфорт и да предотврати по-сериозни усложнения. Ако сте на антибиотично лечение, консултирайте се с вашия лекар или фармацевт за подходящ пробиотичен продукт и как да го приемате правилно.

Share This Post